Blog

Gode råd til en aktiv livsstil

af Kristoffer Kjaer i May 30, 2022

Gode råd til en aktiv livsstil

Det er efterhånden de færreste, der argumenterer mod aktivitet og bevægelse som en kilde til at leve længere og føle sig bedre tilpas både fysisk og mentalt, men det kan sommetider være svært at komme i gang. Eksempelvis fordi, man er sunket så tilpas langt ned i sofaen, at det er umuligt at komme op igen, eller fordi det i løbet af de seneste år har været umuligt at dyrke andet end hjemmetræning eller gå den samme tur igen og igen, som et resultat af COVID-19. 

I dette indlæg, forsøger vi at bidrage med noget inspiration til hvordan du kan øge din aktivitet på daglig basis, ligesom vi også forsøger at belyse hvilke fordele der er, ved at have en sund og aktiv livsstil. Der er meget at vinde, men det kræver af og til lidt hårdt arbejde - men som man siger; hvis det var nemt, ville alle gøre det!

Hvorfor er aktivitet og bevægelse vigtigt?

Der kan være forskellige årsager til, at du gerne har godt af en øget aktivitet - men helt fundamentalt ved vi, at aktivitet og bevægelse er en essentiel del af et sundt helbred - uanset om det er mentalt eller fysisk. 


Fysisk aktivitet forebygger aktivt livsstilssygdomme. Derfor er det enormt vigtigt, at man bevæger sig minimum 30 minutter om dagen. Der er faktisk ikke det, motion og bevægelse ikke kan forebygge, behandle eller forbedre. Fysisk aktivitet giver en større livskvalitet og derfor har vi sat os for at gøre det sjovt at være sund. 

Mental sundhed er essentiel for en sund livsstil

Når du får pulsen op og bevæger din krop, udskiller hjernen adskillige forskellige kemiske stoffer, der bidrager til et bedre mentalt helbred. Dopamin, Serotonin, Adrenalin og endorfiner er nogle af de stoffer og hormoner, der udskilles når din krop er i bevægelse og pulsen stiger en smule. 


Hjernen reagerer på samme måde, uanset om der er tale om ulovlige stoffer eller disse kemiske stoffer, som hjernen selv udskiller og det betyder, at du kan blive helt afhængig af for eksempel dopamin. Dopamin fortæller nemlig hjernen, at du gør noget godt og det fungerer reelt set som en belønning rent kemisk - og denne belønning bliver man afhængig af, og således kan du også blive afhængig af at gøre ting, der giver kroppen denne belønning. 


Der er dog ikke behov for at nå sin max-puls for at få glæde af disse frigivelsen af disse stoffer - tværtimod kan det være rigeligt at gå en tur, danse til din yndlingssang eller sågar svinge støvsugeren. Især, hvis dit udgangspunkt er meget lidt til ingen bevægelse dagligt, vil din krop reagere på forandringen og det kan være nok at komme ud og få lidt frisk luft.

Bevægelse påvirker også fysisk velvære og udseende

Bedre kondition er essentielt, når vi taler fysisk velvære. Der er meget få ting, der er værre end at være den eneste, der er forpustet efter en kort trappeopgang. I starten af din livsstilsændring, vil du formentlig have svært ved at få vejret sommetider. Det er din kondition, der er dårlig, fordi du ikke har været aktiv i et stykke tid - men den kan hurtigt blive bedre og du kan hurtigt slippe for at være forpustet over trapperne. Det eneste det kræver, er hårdt arbejde og en plan! 


I begyndelsen behøver aktiviteten ikke være alt for fysisk udfordrende - tværtimod kan du starte meget stille og roligt ud. Det kan også være, at den mindste aktivitet er udfordrende - husk på, vi starter alle sammen et sted og det ene sted er ikke bedre end det andet. Så længe du har et ønske om at komme i gang og du rent faktisk er aktiv. Det er en sejr i sig selv. 

 

Instagram