Blog

Sådan sætter du mål - og når dem

af Kristoffer Kjaer i May 30, 2022

Sådan sætter du mål - og når dem

Det er et rigtig godt sted at starte, at opstille mål og drømme. Det hjælper dig ikke mindst til at visualisere, hvor du gerne vil ende henne - men det er ligeledes en ekstra motivation for de fleste, at de har et mål for øje. Nogle mennesker kan endda få tunnel vision og bare knokle igennem indtil man er nået frem til sit mål. 


Der er forskellige ting, der udgør et godt opstillet mål. Herunder vil vi komme ind på nogle af de aspekter, der er en god idé at have tænkt, når man opstiller et mål.

Drøm stort - du kan være realistisk senere

Inden du starter på din rejse, skal du først finde ud af hvad dit mål egentlig er. Du kan ønske at opnå mange forskellige ting i dit liv - men hvis det er øget aktivitet, anbefaler vi,a t du drømmer så stort som muligt. På den måde kan du afsløre for dig selv, hvad du egentlig ønsker. 


Når du så har brainstormet og fundet nogle forskellige drømme og mål, så handler det om hvilke, der er realistiske at nå med de forudsætninger, du har. Det kan eksempelvis ikke lade sig gøre at tabe 30 kilo på 6 måneder - i hvert fald ikke på en sund måde. 

Målet skal være konkret og tidsbestemt

Jo mere specifik du kan være i beskrivelsen af dit mål, desto nemmere er det at navigere efter det. For at forklare dette bedre, tager vi udgangspunkt i et vægttab, da vi oplever, at mange af vores kunder kommer til os i forbindelse med et vægttab - eller i hvert fald et ønske om det.


Lad os sige, at du ønsker at tabe dig. Hvis du er i den situation, er det bedste sted at starte, at få defineret noget, der er let at måle og følge udviklingen af. For mange er det, det tal der står på vægten, men det kan også være måling af kropsdele eller med en fedttang. I dette eksempel ønsker personen at tabe sig 10 kg inden vedkommende har et bryllup om 6 måneder.


Nu har vedkommende altså et defineret mål, og endda en tidshorisont, at navigere efter. På den måde kan personen tilpasse sin adfærd og aktivitet, således målet kan opnås. Det er vigtigt at nævne, at tallet på vægten på ingen måde siger noget om dig som person. Tallet definerer dig ikke og du må ikke lade dig slå ud, hvis tallet ikke var det, du ønskede.

Opstil delmål for hovedmålet

Når du har et godt defineret og realistisk mål, er det en god idé at opstille nogle delmål. De fungerer som små milepæle på vej mod drømmen og de holder gejsten oppe, når du stille og roligt kæmper dig frem til målstregen. Ovenfor nævner vi hvordan dopaminen kan skabe afhængighed - og hver gang du når et delmål, vil din hjerne udskille dopamin.


Denne dopamin giver dig endnu mere blod på tanden og fungerer som en lille belønning, hver gang du når et delmål. Sådan når du dine mål på en god og ikke mindst bæredygtig måde. Tag opgaven én dag ad gangen og til sidst står du stolt på målstregen, til bryllup 10 kg lettere.

Instagram